Zaradi želje po druženju na področju badmintona so se konec novembra 2006 sestali predstavniki takratnih badminton klubov na koroškem, in sicer Aleš Mlakar (predstavnik ŠD Pameče), Boštjan Klemenčič (predstavnik ŠD Sele-Vrhe), Sašo Pavlič (predstavnik ŠZ Muta) in Rado Šrot (predstavnik BK Karizma). Na sestanku se je sprejel sklep o ustanovitvi tekmovanja t. i. Koroške Badminton Jakostne Lestvice (v nadaljevanju KBJL), pravilnik tekmovanja in termini tekmovanj.

Organizator prvega turnirja je bila ŠZ Muta, ki je 10. 12. 2006 izvedla prvi turnir posamezno znotraj tega tekmovanja, v sezoni 2006/2007 pa so se skupno izvedli štirje turnirji. Naslednjega je izvedla BK Karizma v telovadnici OŠ Prežihov Voranc, tekmovanje je potekalo v dvojicah in mešanih dvojicah. Preostala dva sta izvedla ŠD Pameče in ŠD Sele-Vrhe, ki pa sta potekala v isti telovadnici in sicer v telovadnih prostorih Gimnazije Slovenj Gradec. Turnirja sta se izvedla v različnih terminih, v marcu in aprilu 2007.

Predstavniki posameznih klubov so tako že prvo leto organizirali turnir vsak znotraj svojega kluba in ta ideja se je obdržala še dandanes s to razliko, da so se tovrstnemu tekmovanju pridružili trije novi predstavniki: Jože Detečnik (predstavnik BK Kelt pub), Matic Germadnik (predstavnik BK Črna) in Vaso Bobovec (predstavnik BK Rekreator) katerega je kasneje nadomestila prva ženska predstavnica Jožica Kogelnik.

Z novimi predstavniki se je tudi povečalo število turnirjev, kjer se v posamezni sezoni izvaja povprečno 7 turnirjev, poročila posameznih turnirjev in uspehe pa si lahko preberete pod zavihki Zgodovina turnirjev.